Monday, March 8, 2010


hahahha..
upernye 7 bulan sudaa aku tak sapu sawang kat blog ni...
haishhhh..penuh sawang,habuk..uishhh..lipas pon ade????ekekekke

refer to the last entry..
aku telah selamat melahirkan seorang baby lelaki pada 7 Ogos 2009
pukul 3.10 petang hari jumaat
sehari lepas entry ari tu dibuat
but..aku sempat masak sardin n mkn..hehehhe
baby tu aku namakan MUHAMMAD IMAN ZHARIFF
Berat mase lahir 3.77kg.
senang lahirkan Zhariff..
Motif aku dok cite story 7 bln lepas???hehehhe
al maklum la..masuk blog sendiri setaun skali...

Zhariff tak mcm baby lain.dia special
smpai skrg, dah 7 bulan dia belum meniarap
skrg dah di rujuk ke pediatrik hospital sungai buloh
ambik sample darah utk ujian kromosom
3 bln baru dpt result..aduyaiii
tp dia still ade perkembangan la
dah boleh meniarap 2-3 hari lepas
tp still leher dia lembik..tak keras cam bby lain
muscle dia pun lembik..
aku berdoa semoga baby aku yg comel ni sihat
aku sendiri tak pasti ape masalah dia
dia jugak reject solid food
aku dah cuba bagi bubur kosong,nestum,puri
semua taknak..cuma last week nmpk dia mkn sket nestum
nmpk cam good sign..

nnt ade masa aku nak cite pengalaman indah aku menyusukan Zhariff
aku tak obses ngan breast feeding, n aku tak bercita2 pun nak susukan zhariff smpai 2 thn
tapi Allah bg gak peluang utk aku rasai pengalaman menyusukan Zhariff selama 7 bulan secara exclusive..Thanx God..Alhamdulillah..
nnt aku sambung ye....

8 comments:

izz said...

moga zhariff menunjukkan perubahan positif ye ila.. setiap anak lain2 bahagiannya.. take care..

mumof2heroes said...

ye la..semoga zhariff ok..tak ada apa yg serious..insya allah..sabar ye ibu...

iLa said...

thanx sis!

zira said...

akum ila..
macammana dengan anak ila zhariff..
zira ada sesuatu nak kongsi dengan ila..mungkin nasib ila lebih baik dari saya

zira said...

anak saya m.amjad wajdi juga dikatakan doc mempunyai simtom2 prader willi..sekarang dia berusia 4 bulan..masa dilahirkan mmg dia hipotonic..lembik..susu minum pakai tiub..kat icu sejak bersalin selama 19 hari..lepas balik rumah saya cuba beranikan diri cabut tiub..suckingnya very slow..skrang dia minum half suck half saya bg pakai sring..beratnya alhamdulillah naik n normal..semua blood test n mri normal..tp smpai skrang tengkuknya tak kuat..tiap2 bulan fisioterapi..saya tak pernah berpeluang menyusukan dia,sebab tak blh sucking,bila follow up doc..memang ada ciri2 prader willi..

zira said...

masa berpantang tiap2 hari menangis..lepas habis cuti 60 hari,saya ambil lg cuti half pay..ni baru masuk mengajar kat sekolah..apa2 pun skarang tunggu result blood test untuk dna prader willi..zira cuma minta allah kuatkan hati n keimanan ni..anggap diri insan terpilih untuk diuji sebab dalam 15000-20000..kita yang terpilih untuk di beri ujian keimanan oleh Nya..sabarlah..berat mata memandang,berat lagiu bahu memikul..amjad terlalu jarang menangis..saya cuma bg susu setiap 4 jam sekali...dia memang tak bg tanda2 yang dia dah lapar..

zira said...

bila tengok post ila dalam mesra net..zira terpanggil nak turut berkongsi sama..rupanya ada juga org yang senasib dengan zira..perkembangan amjad tak sama seperti abang danm kakaknya..

iLa said...

Zira,glad to have some1 to share all this..hope kita boleh keep in touch
zhariff still exclusive bf..kuat sgt meenyusu n kuat menangis..sgt2 kuat!
zira add my facebook cari nama suhaila yosni or can give me a call at 0175014697..selalu2 jenguk blog ni..insyaallah,kita boleh share story about our special boy..